woensdag 29 februari 2012

privacy en veiligheid



Over dit onderwerp wordt heel veel gepubliceerd in kranten, maar ook op andere media. Ik heb het ding bekeken en veel dingen herkende ik, omdat ik samen met Jeroen workshops privacy geef aan groepen leerlingen van ROC de Friese Poort. Wat niet getoond wordt, is een filmpje van Rop Gongrijp over alles wat met privacy te maken heeft. Het filmpje verwijst naar de tijd van de stasi in toen nog Oost-Duitsland. Rop beweert daar: Wat we nu kunnen met de computersystemen die we bouwen, zou de Stasi toentertijd van gesmuld hebben. Een complete beheersbaarheid tot in de kleinste haarvaten van de samenleving. De vraag is of dat wat we nu kunnen, ook moeten willen. Hij stelt de vraag zonder hem te beantwoorden, maar onder invloed van de gebeurtenissen op 9/11, zijn de privacynormen enorm opgerekt. En er nauwelijks controle door betrouwbare instanties. Ik doe het filmpje er hier bij: http://www.youtube.com/watch?v=RBxzbbJKoCs

Het publiek waar we dit filmpje voor draaien, vindt de argumenten van Gonggrijp niet overtuigend. Hij verwijst ook naar een tijd die hen nauwelijks iets zegt. Vandaar dat we steeds opnieuw op zoek moeten naar voorbeelden, die juist wel aanspreken.
Eentje hebben we gevonden in een artikeltje van Automatiseringsgids: http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2012/05/toegang-tot-vs-geweigerd-na-een-paar-ondoordachte-tweets. Hierin worden tweets van binnenkomende toeristen gescreend op woorden die "gevaarlijk" kunnen zijn. Dit zal denk meer tot de verbeelding spreken.
Kortom een ding waar we voorlopig niet over uitgepraat zijn. Het blijft volop in beweging en zaak om bij te blijven.

2 opmerkingen:

Jeroen de Boer zei

Het is inderdaad een uitdaging materiaal te vinden dat jongeren goed laat nadenken over de nadelen van een (te) stringent privacybeleid. Het lijkt erop dat 'kleine' voorbeelden (tweets en vakantie) het wat dat betreft beter doen dan controle en totalitaire regimes. Ik mailde je het artikel al eerder, maar ik denk dat het voor bezoekers van je blog ook zinvol kan zijn: spraakmakend artikel in The Guardian, The End of Online Privacy, met daarin een schrijnend voorbeeld van een zwanger meisje waarvan de vader er achter komt door een supermarktmarketingactie. Klinkt misschien cryptisch, maar gewoon even lezen:

http://www.guardian.co.uk/technology/2012/feb/28/the-end-of-online-privacy

Groentje zei

Wat Rop Gongrijp zegt in het filmpje klinkt wel heel beangstigend.
'Big brother' is al heel ver realiteit